Sådan vasker du dit tøj

Hjælp! Mit hvide tøj er ikke længere hvidt
15. juni 2017
Sådan skal du træne for at forbrænde fedt
15. juni 2017
Når du vasker dit tøj og efterfølgende tørrer det i tørretumbleren, udsætter du ikke kun dit tøj for en hård omgang, men det belaster også miljøet. Ved at følge vores  vaskeråd skåner du både dit tøj og miljøet.

Vask med omtanke og skån miljø og tøj

Tøjproduktionen belaster miljøet, men faktisk finder 40% af tøjets miljøpåvirkning først sted, efter det har forladt butikken. Hvis du vasker dit tøj ved lave temperaturer og hænger dit tøj til tørre i stedet for at bruge tørretumbleren skåner du miljøet. Dermed undgår du også at dit tøj krymper eller mister farven. Det er så ærgerligt at skulle smide tøj ud, som man ikke kan passe mere fordi det er krympet. Samtidig er det også ressourcespild, hvis du efterfølgende vælger at købe noget nyt tøj, der skal erstatte det, du har været nødt til at smide ud.

 

Kan tøjet bruges mere end én gang?

Inden du vasker dit tøj, bør du overveje, om det overhovedet er nødvendigt at vaske tøjet eller om du kan vente lidt med at vaske det. Det slider nemlig utrolig meget på dit tøj, hver eneste gang det bliver vasket. Samtidig er tøjvask en stor belastning for miljøet.

Kig på dit tøj og overvej om det bare er ren vane, at du vasker det efter én gangs brug. Hvis det er tydeligt beskidt med pletter eller lugter, skal du selvfølgelig vaske det, men hvis tøjet ikke er beskidt, kan du hænge det lidt udenfor i et stykke tid. Mange lugte kan også fjernes ved at lægge tøjet i en plastikpose og derefter en tur i fryseren. Der er med andre ord, ingen grund til at vaske tøjet, hver gang du har haft det på.

 

Kig på vaskeanvisningen

Inden du vasker dit tøj, bør du kigge på vaskeanvisningen inde i tøjet. Det er en god vejledning til, hvordan du bevarer dit tøj bedst muligt. I vaskeanvisningen kan du se vasketemperaturer, om det må komme i tørretumbleren og om det kan stryges. Temperaturikonerne skal du fortolke som en max. temperatur. Det betyder dermed ikke, at du skal vaske tøjet ved den foreskrevne temperatur for at få det rent. Det er bare den temperatur, tøjet kan holde til.

Sorter tøjet

Det er vigtigt at sortere tøjet, inden du vasker det. Særligt tøj med nitter, lynlåse og hægter kan lave skader på andet tøj i vaskemaskinen. Du kan beskytte tøjet ved at bruge vaskeposer, og du undgår dermed skader på dit tøj. Bruger du tit jeans, anbefales det ikke at vaske dem særligt ofte. Vask kun dine jeans, hvis der er pletter på bukserne, ellers kan du sagtens blive ved med at bruge dem.

 

Sarte tekstiler som bl.a. uld og silke, skal altid vaskes efter anvisningen. De går meget nemt i stykker, så vær ekstra opmærksom, inden du vasker tøjet.

Vask ved lave temperaturer

Vidste du, at du sagtens kan vaske dit tøj rent ved lave temperaturer på bare 15-20 grader? Det kræver dog, at du bruger vaskemiddel, der er beregnet til koldvask, da det indeholder særlige enzymer, som sikrer at dit tøj bliver ordentlig rent. Koldvask er meget mere skånsomt for dit tøj, og det bevarer farverne bedre. Samtidig er det også mindre belastende for miljøet.

Du bør dog ikke vaske undertøj, håndklæder, sengetøj og karklude på så lave temperaturer. Bakterierne der er disse tekstiler, bliver først dræbt ve temperaturer på 60 grader eller derover.

 

 

Brug et effektivt og miljømærket vaskemiddel

Forbrugerrådet Tænk Kemi anbefaler, at man bruger et parfumefri vaskemiddel, der er miljømærket. Det er mere skånsomt for miljøet, og det nedsætter også risikoen for allergi. Du kan sagtens finde miljømærket vaskemiddel, der er effektivt og som vasker dit tøj rent.

Får du pletter på tøjet, bør du bruge et effektivt vaskemiddel, der kan fjerne pletterne i første forsøg. Forsvinder pletterne ikke ved den første vask, er de næsten umulige at fjerne.

 

Vælg tørresnoren fremfor tørretumbleren

Bruger du tørretumbleren, risikerer du, at tøjer kan krympe eller miste faconen. Samtidig er tørretumbleren er stor belastning for miljøet, så hvis det er muligt, bør du hænge dit tøj til tørre i stedet for at bruge tørretumbleren. Selv om vinteren kan du tørre tøjet udendørs. Når du tørrer dit tøj udendørs, bør du placere din tørresnor i skyggen, da solen kan misfarve tøjet. Hæng også gerne tøjet på vrangen mens det tørrer.