Sådan får du bedst lys i hjemmet

Bagage
Turen går mod syden med den rigtige bagage
3. februar 2018
Køkken
Krydderurter du bør have i dit køkken
31. marts 2018
Lamper

Mange føler, at lyset derhjemme ikke er helt optimalt. Enten kan det være fordi, at lyset føles meget svagt og andre gange, føler man ikke, at man får dækket hele området med lys. For nogle kan det smitte af på humøret, da lys oftest gør en gladere. Du har nok prøvet at stå op om morgenen til solskinsvejr og derefter opdaget, at du er gladere end, når du står op til mørke. Samme effekt har man med lys i hjemmet.

Når du skal have lys i hjemmet, kommer det også an på, hvor lyset skal være. Skal det være i stuen, badeværelset, soveværelset eller køkkenet? Der er faktisk forskellige koncepter til, hvor lyset skal være.

Til en stue, som bl.a. bruges til en del ting. I en stue, er det oftest der, hvor familien samles, gæsterne sidder, man ser tv og lignende. Her bør man bruge lys, der kommer fra loftet. Her vil f.eks. en Arne Jacobsen lampe fungere perfekt til belysning. Du vil få lys fra loftet, der vil prøve at dække det meste af lokalet. Du kan desuden også bruge to lamper til en stue, hvis rummet er meget stort. Prøv så godt som muligt, at få dækket hele arealet, men sørg også for, at det ikke bliver for lyst. Det skal ikke være sådan, at man bliver blændet af at sidde derinde.

I et køkken skal belysningen være fokuseret på materialerne og, hvad man egentligt bruger et køkken til. Du kan sætte et lampe over spisebordet og en lampe omkring de steder, hvor du har flest køkkenredskaber. Sæt altså en lampe, som dækker det meste af de område, af hvor du faktisk skal lave mad. Det nytter altså ikke, at du har en Lous Poulsen gulvlampe stående ved indgangen. Du har måske langt mærke til, at de fleste håndvask er ved vinduet? Dette er nemlig fordi, at man prøver at udnytte sollyset til at give lys.

I et badeværelse, er der oftest fokus på, at man skulle kunne se sig i spejlet. Her barberer mændene sig oftest og her bør der altså være en del lys, så man kan se det hele ordentligt. En dyr lampe såsom en Arne Jacobsen lampe eller en Louis Poulsen lampe er nok ikke en god idé at bruge i badeværelset. Det bedste at gøre i et badeværelse, er at sætte lys på begge sider af spejlet. De fleste badeværelser har en enkelt loftslampe. Det man mest prøver at undgå i badeværelser, er at stille lys, der skaber skygger.

I et soveværelse kan du gå med, hvad end du har lyst til. De fleste bruger kun soveværelset til at sove i, derfor vil en loftslampe være det helt optimale at have. Du kan dog også have en bordlampe, hvis du læser bøger inden du går i seng. Desuden kan du også still en enkelt lampe i hjørnet, hvis du vil skabe en hyggelig stemning.