Krydderurter du bør have i dit køkken

Lamper
Sådan får du bedst lys i hjemmet
27. marts 2018
Spejl
Sådan vælger du det perfekte spejl
6. april 2018
Køkken

Krydderurter er helt uundværlige i køkkenet. Mange har dem i tørret form, men urter giver langt mere og bedre smag, hvis du kan plukke dem frisk fra planten kort inden du skal bruge dem.

Der findes rigtig mange forskellige krydderurter, som kan tilføre en masse ekstra til din madlavning. Du skal selvfølgelig overveje, hvilke urter du bruger, så du ikke har unødvendige planter til at stå.

Persille indeholder magnesium og kostfibre

Bladpersille findes i 2 forskellige arter. Der er kruspersille og bredbladet persille. Sidstnævnte er mere kraftig i smagen, det skyldes højere indhold af essentielle olier. Persille er Danmarks uofficielle nationalkrydderi og det har en helt fantastisk kraftig smag og duft.

Hvilken persillevariant du skal bruge, afhænger af, hvilken slags mad du laver. Kruspersille bruges som udgangspunkt til varme retter, mens den bredbladet persille kan bruges til lækre pestoer og salater. Når du laver mad med persille, skal du være opmærksom på, at det ikke kan gemmes, der er nemlig sandsynlighed for, at tilbageværende jordbakterier kan danne giftstoffer. Når du har plukket din persille kan overskydende gemmes i en plastpose eller plastbøtte på køl.

Purløg – Den mest basale urt

Purløg er den mest almindelige urt at have i en krukke i køkkenet. Den er forholdsvis nem at holde i live, også selvom man ikke har særligt grønne fingre. Purløg kan du både have i en krukke indendørs, men den egner sig også til at overvintre, så har du en altan, kan den sagtens opholde sig her. Purløgen tåler også solen ganske godt og så smager det fantastisk i dressinger eller på en æggemad.

Basilikum giver en frisk smag

Basilikum er en lækker urt, den smager fantastisk og har en kraftig smag. Basilikum er dog relativt svær at passe. En basilikum skal have rigtig meget opmærksomhed, for ikke at være ussel og ubrugelig allerede efter et par dage. Den vigtigste faktor for, om din basilikum vokser sig stor og flot er at den får nok varme, vand og sollys. Husk altid at vande krydderurten fra bunden, bladene er ikke glade for direkte vand. Fordelen ved en basilikum er at bladene kommer igen hver gang du plukker. Pluk fra toppen af planten og gød din basilikum ca. en gang om måneden, så har du altid lækre urter lige ved hånden, når trangen til pesto melder sig eller som pynt til en hjemmelavet pizza.