Kogebøgerne der Har Farvet Den Danske Madkultur

Sko til Kvinden der Ønsker en Minimalistisk Livsstil
18. marts 2021

Der er mange fordele ved at kende til ens egen historie, historien for ens land, og baggrunden for ens kultur og samfund. Hvis man ikke har denne grundlæggende forståelse for ophavet af de ting man ser i nutiden, så vil alting virke mystisk og komplekst. Vi kan kigge os rundt og genkende ting, men har ingen anelse om, hvorfor tingene er, som de er. Vi har accepteret en eller anden form for ”sådan er det bare”-svar, som vores forældre måske gav os en gang.

Men hvad hvis vi udvidede vores horisont, og dykkede ned i vores historie? Ikke alene ville vi have en bedre forståelse for den verden vi er i: vi vil også være mere frie til at navigere rundt i den. Når man kender historien, så kender man til de fejl og udfordringer der før er blevet overkommet. Det betyder at vi ikke behøver at gentage de samme ting, og i stedet kan lave nye eksperimenter, som rent faktisk har en chance for at lykkes. Vi er i bund og grund nødt til at kende til vores fortid, for at kunne forstå vores fremtid, og dermed have en vis kontrol når det kommer til vores fremtid.

Hvis du ikke lige er til tørre historiebøger, så anbefaler jeg at du starter denne søgen med et udgangspunkt i kogebøger. Alle elsker mad, og opskrifter bliver aldrig for gamle. Når du læser op på historien bag de retter vi spiser i dag, så vil du åbne dig selv op for et væld af nye smagsoplevelser. Du vil kunne prøve rigtigt mange forskellige opskrifter, udvide din sans for hvad du selv kan skabe, og nyde hver eneste bid. Hvert eneste gennembrud i din forståelse af den danske madkultur vil være i form af en ny og lækker ret, som du helt selv har formået at lave i køkkenet.

Der er selvfølgeligt mange kogebøger der har været populære igennem tiden. Der er dog ét sæt kogebøger, som muligvis har haft den største kulturelle indflydelse. Her taler jeg selvfølgeligt om karolines kogebog, der udkom for første gang tilbage i 1972. Allerede 10 år inden udgivelsen af kogebogen havde Karolines Køkken dog været i fuld gang med at udgive løsblade med lækre opskrifter på dansk mad, og disse var utroligt populære. Selv Dronning Magrethe ejer Karolines Kogebog: hun fik det allerførste eksemplar, da bogen blev udgivet i 1972. Det bunder selvfølgeligt ud i, at Karolines Køkken altid har haft fokus på de danske værdier. Dansk mad skal være hyggeligt, og det skal være en oplevelse i sig selv. Der skal bruges gode og lokale råvarer, og maden skal kunne tilberedes uden at bruge hele dagen i køkkenet. Ved at tage udgangspunkt i de danske værdier og traditioner, har disse kogebøger ikke bare skabt, men også viderebragt, den danske madkultur.