Hjælp! Mit hvide tøj er ikke længere hvidt

Sådan giver du dit badeværelse den rette SPA-stemning
15. juni 2017
Sådan vasker du dit tøj
15. juni 2017

Synes du det er svært at holde dit hvide tøj hvidt, og synes du, at det hurtigt bliver misfarvet og kedeligt at se på, så er der faktisk en fornuftig forklaring på problemet. I Danmark er der meget kalk i vores vand, hvilket giver alt hvidt tøj et gråt og mat udseende. Oplever du derimod at dit hvide tøj bliver nærmest gulligt skyldes det formentlig, at du ikke vasker det hvide tøj med specialvaskemiddel.

Vi har samlet nogle gode råd til hvordan dit hvide tøj forbliver hvidt vask efter vask.

Solen kan blege dit tøj

Har dit hvide tøj fået misfarvninger, kan du lade det blege af solen. Lige så snart du har vasket dit hvide tøj, kan du hænge det til tørre ude i solen og lade det ultraviolette lys blege misfarvninger. Solen er nemlig genial til at blege tøjet, så det fremstår flot hvidt igen, men solen bleger ikke kun misfarvninger, så pas på dit flotte mørke tøj.

Bleg tøjet med klorin

Har du nogle relativt kraftige misfarvninger eller vanskelige pletter kan du blege dem og gøre tøjet hvidt igen med klorin. Inden du ligger dit tøj i klorin, skal du sikre dig at det tåler klorin. Kig på vaskeanvisningerne i dit tøj,og hvis du finder en trekant med et kryds over, kan tøjet ikke tåle klorin. Du kan i stedet prøve med en af de andre tips her på siden.

 

Put dit misfarvede tøj i vaskemaskinen med 1-2 deciliter klorin og giv det en vask. Herefter giver du tøjet en almindelig tøjvask uden klorin. Dette er ikke noget du skal gøre ofte, da det er en ret hård omgang for tøjet, og efter flere vaske med klorin kan tøjet tage skade.

Almindelige husholdningsprodukter kan fjerne pletter

I den almindelige husholdning finder du to produkter der kan udrette små mirakler med genstridige pletter og misfarvninger.

Hvis dit tøj har en plet, som ikke går af i en almindelig vask, kan du bruge almindelig hvis eddike. Læg tøjet på en plan overflade og gnid forsigtigt pletten med 2 spsk hvid eddike. Forsvinder pletten, kan du afslutte behandlingen ved at vaske tøjet i lunkent vand med 2 deciliter hvid eddike.

Hvis ikke dette virker kan du tage 2 tsk bagepulver og blande med 2-3 tsk vand. Dette vil give en tyk masse, som du kan smøre på pletten. Det skal nu have lov til at virke i 30 minutter, hvorefter du vasker tøjet i lunkent vand med 2 deciliter hvid eddike.