Danske Designerlamper Går Imod Strømmen

Sådan bliver du mere feminin
13. maj 2021
3 gode råd ved køb af elcykel
6. august 2021

Der er ingen tvivl om, at teknologien er i rasende udvikling, over hele verden. Der går nærmest ikke en dag, uden vi hører om nye innovationer på et eller andet teknisk område. Udviklingen går også hurtigere og hurtigere, og det kan godt være direkte angstfremkaldende. Et af de områder, som vækker rigtigt mange negative følelser rundt omkring i samfundet, er den stigende brug af automatisering.

I takt med, at teknologien bliver bedre, og computerne mere intelligente, så overtager maskinerne også en helt masse jobs. Rigtigt mange mennesker er ansat på fabrikker, hvor de udfører noget meget rutinemæssigt arbejde. Det er måske ikke det mest spændende job, men det behøver det jo heller ikke at være. Det er bare rart at kunne møde op på et job, udføre noget værdifuldt arbejde, og blive betalt for det. Det giver os en følelse af, at vi kan bidrage med noget positivt til verden. Samtidig har vi jo brug for penge for at leve. Der er husleje eller skatter der skal betales, og maden koster jo også penge. Der er altså tusindvis af mennesker der har brug for deres jobs på fabrikkerne, for at føle at de har en plads her i livet, og for at tjene nok penge til at overleve.

Flere og flere af disse fabrikker har formået, at erstatte mange af de ansatte med moderne maskiner. Der er stadig mange ting, som computere ikke kan finde ud af. Men rutinerne på en typisk fabrik er noget, de er blevet ret skrappe til nu. Det betyder at rigtigt mange mennesker oplever, at de bliver erstattet af en maskine, og nu ikke længere har noget arbejde. Det kan gøre utroligt ondt på selvtilliden sådan at blive erstattet af en computer. Samtidig står man jo så pludseligt i det problem, at man ikke længere tjenen nogen penge!

Automatisering er en stor debat, og den vil kun vokse de næste mange år. Der er dog eksempler på virksomheder, der går imod strømmen, og ikke automatiserer for enhver pris.

Særligt le klint bør fremhæves her. Designerlamper fra le klint er nemlig vaskeægte håndværk. Lampeskærmene produceres ikke af maskiner, men derimod af personer der har trænet den særlige foldeteknik i et helt år. Selv hvis maskinerne i fremtiden bliver endnu bedre, og kan løse flere slags opgaver, så er det usandsynligt at de vil erstatte menneskerne hos Le Klint. Designerlamper er nemlig ikke bare produkter: de er også kunstværker. Det er det menneskelige touch der gør, at en designerlampe adskiller sig fra de masseproducerede alternativer. Vi mennesker sætter pris på menneskeligheden i de ting vi køber, og så længe det er sandt, så vil der altid være mennesker involveret i produktionen af dansk design. Forhåbentligt er der andre virksomheder, der får øjnene op for denne sandhed.