Alle Forsøger at Undgå Et Eller Andet i Diæten

Ikke Alle Har Styr på at Lave Desserter
15. september 2019
Man Kommer Længst ved at Tage Ansvar for Sit Eget Liv
8. februar 2020

Da en af mine gode venner besluttede sig for at spise en vegansk diæt, var der mange i vennegruppen der himlede med øjnene. Mange af os er jægere, så det at jagte dyr med vores Browning våben, og spise dem, er en stor del af identiteten i gruppen. Derfor virkede det lidt fremmed og nærmest ”fjendtligt” at én i vores gruppe pludseligt helt undgik at spise kød. Jeg må da også erkende, at jeg selv var lidt skeptisk overfor hele idéen til at starte med, og tænkte at det nok ville gå over.

Men så gik det op for mig, at vi alle sammen forsøger at undgå et eller andet i vores diæt. Min kammerat Karsten for eksempel, har en eller anden underlig idé om, at peber er det værste krydderi i hele verden. Han kan ikke fordrage mad der er krydret med peber, og det undgår han for alt i verden. Det er da også lidt ”underligt” set fra de fleste andre menneskers synspunkt. Alligevel møder Karsten ikke nær så mange rejste øjenbryn som min veganske ven gør.

Jeg tror egentligt det skyldes, at folk fortolker på ting, i stedte for bare at vurdere dem ud fra hvad de er. Når Karsten siger at han ikke spiser peber, så er der ikke rigtigt nogen der læser noget særligt ud af det. De tænker bare at det er en personlig præference omkring smag, og sådan er det jo. Men når min anden ven siger, at han ikke spiser kød, så hører folk mere end en personlig præference. De hører ting omkring moral og etik, som min kammerat aldrig har ytret. De bilder sig selv ind, at han føler sig bedre end dem fordi han ikke spiser kød, eller at han dømmer dem for at slå dyr ihjel. Men hvorfor opdigter vi den slags historier i vores hoved?

Det kunne jo i princippet være at det var Karsten, der havde en eller anden moralsk prædiken som baggrund for ikke at spise peber. Måske ved han noget om produktionen af peber, som gør at han ikke mener det er moralsk forsvarligt at støtte peber industrien. Det er måske ikke sandsynligt, men det er en mulighed. Hvorfor opdigter vi ikke den historie om Karsten, når vi nærmest automatisk digter den om veganeren?

Her tror jeg faktisk at det bunder ud i, at veganere og vegetarer har lidt et dårligt ry for at prædike. Der skal ofte ikke andet end nogle få dårlige æbler til, for at spolere hele oplevelsen af folk der ikke spiser kød. Jeg forestiller mig at der er nogle få veganere og vegetarer der bruger mange kræfter på at råbe højt, og påstå at de er moralsk bedre end andre mennesker. Det er dem folk hører, fordi de gør så opmærksomme på sig selv. Når en anden person så siger han er vegetar, så sammenlignes han med disse ekstreme personligheder, og så er det klart at fordømmelse finder sted.